Oliwa z oliwek. I żyje się dłużej

Grupa badaczy z Wydziału Biologii, Fizjologii i Immunologii Uniwersytetu w Kordobie przedstawiła nowe argumenty świadczące o pozytywnych efektach regularnego spożycia oliwy z oliwek. Wyniki badań naukowców ukazały się w prestiżowym czasopiśmie AGE. Uczeni analizując zmiany zachodzące w białkach, porównali wpływ oliwy z oliwek na ochronę organizmu przed zapaleniami, stresem oksydacyjnym i chorobami układu krążenia typowymi dla starzenia się komórek.

Naukowcy z Kordoby zbadali, jak spożywana oliwa oddziałuje na białka plazmatyczne szczurów młodych (6 miesięcy) i starych (24 miesiące), które razem z pożywieniem otrzymywały dawkę oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego. Posłużono się przy tym strategią proteomiczną, polegającą na separacji białek metodą elektroforezy dwukierunkowej – bardzo popularną techniką stosowaną w medycynie molekularnej.  Następnie opisywano je za pomocą spektrometrii mas, która umożliwia dokładną analizę białek.

W ten sposób José Manuel Villalba wraz ze swą grupą badawczą wykazał, że w odróżnieniu od diety z dodatkiem oleju słonecznikowego, dieta wzbogacona o oliwę z oliwek prowadziła do procesów odwrotnych niż te zachodzące w stanach zapalnych czy sytuacjach stresu oksydacyjnego (tu więcej o tym, dlaczego oliwa z oliwek opóźnia procesy starzenia).

Naukowcy z Uniwersytetu w Kordobie zwracają uwagę na fakt, iż oliwa z oliwek zmniejsza poziom fibrynogenu – białka kojarzonego z ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, a także T-kininogenu, którego poziom wyraźnie wzrasta podczas ostatnich miesięcy życia szczura. Co więcej, dowiedzione zostało, że dzięki oliwie z oliwek spada poziom beta2-glicoproteiny, która związana jest z komplikacjami trombotycznymi u pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi. Sok z drzewa oliwnego redukuje też poziom klusteryny, czyli białka, którego zawartość rośnie przy stanach patologicznych. Podwyższony w osoczu krwi poziom klusteryny ma również związek z rozwojem i postępem choroby Alzheimera u ludzi. Jakby tego było mało, naukowcy wykazali, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek zwiększa poziom apolipoproteiny A-I – białka związanego z ochroną organizmu przed miażdżycą.

Jak się okazuje oliwa z oliwek to nie tylko rozkosz dla podniebienia czy skuteczny środek pielęgnacyjny ciała, włosów i paznokci. Badacze z Kordoby udowodnili, że regularne spożycie soku z oliwek może pomóc nam dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i witalnością. Wystarczy tylko sięgnąć po ten szlachetny napój – nie bez powodu nazywany „płynnym złotem”.

Źródło: http://www.muyinteresante.es/salud/articulo/confirmado-el-aceite-de-oliva-combate-el-envejecimiento

POWRÓT