Eliksir zdrowia, czyli oliwa z oliwek na dzień dobry

Oliwa z oliwek to bez wątpienia jeden z kluczowych produktów diety śródziemnomorskiej – diety, która ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne w listopadzie 2010 roku została uznana za Niematerialne Dziedzictwo  Kulturowe Ludzkości. Dieta ta bazuje na produktach pochodzenia roślinnego, pełnoziarnistym pieczywie i oczywiście oliwie z oliwek jako podstawowym, korzystnym dla organizmu tłuszczu. 

Oliwa z oliwek to produkt otrzymywany w sposób naturalny z owocu drzewa oliwnego. Na rynku znaleźć możemy rozmaite jej odmiany w zależności od warunków jej pozyskiwania (więcej na ten temat). Najzdrowsza i najszlachetniejsza jest oliwa z oliwek extra virgin, gdyż jako oliwa tłoczona bezpośrednio z oliwek, bez udziału środków chemicznych ani wysokich temperatur, zachowuje cały wachlarz wartości odżywczych i witamin.

Dietetycy zalecają regularne spożywanie 50 gramów oliwy z oliwek każdego dnia, co odpowiada trzem łyżkom stołowym tego wyjątkowego soku. Zaleca się również łączyć „płynne złoto” z kilkoma kroplami soku z cytryny. To prawdziwy eliksir zdrowia i dobrego samopoczucia. Działanie tak przyrządzonej mikstury jest jeszcze bardziej niewiarygodne, jeśli pijemy ją na czczo. Poniżej przedstawiamy kilka sekretów tego smakowitego domowego napoju.

  • Silne działanie oczyszczające: połączenie oliwy z oliwek z sokiem z cytryny na czczo to naturalny środek oczyszczający nasz organizm, a w szczególności wątrobę i woreczek żółciowy. Takie właściwości wykazuje zarówno oliwa z oliwek jaki i cytryna.
  • Łagodzenie objawów zaparcia: oliwa z oliwek to doskonały środek zalecany w przypadkach problemów z wypróżnianiem, tym bardziej, kiedy spożywany jest rano na pusty żołądek. To naturalne lekarstwo na powszechną, choć często bagatelizowaną dolegliwość jaką są zaparcia.
  • Redukcja złego cholesterolu: zalecana przez specjalistów żywienia mieszanka skutecznie i naturalnie zwalcza nadmierny poziom zarówno złego cholesterolu jak i trójglicerydów. Oliwa z oliwek i sok z cytryny zwalczają cholesterol LDL, podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • Ulga dla układu pokarmowego: spożywane na czczo „płynne złoto” z cytryną to skuteczny lek w przypadku uczucia zgagi, bólu brzucha czy niestrawności.

Jak przygotować ten cudowny eliksir? Przepis jest bardzo prosty. Rano, przed posiłkiem, na łyżkę stołową lejemy oliwę z oliwek extra virgin, po czym dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Cytrynę można też pokroić w niewielkie plasterki i oliwę z oliwek zagryźć jednym plasterkiem cytryny. Ważne, żeby robić to na czczo i każdego dnia.    

Źródło: http://www.natursan.net/por-que-tomar-una-cucharada-de-aceite-de-oliva-con-limon-en-ayunas/

POWRÓT