Oliwa z oliwek ochroną przed rakiem piersi

O raku piersi powiedziano już wiele, więc być może wiadomości na ten temat rodzą naturalnie pewien sceptycyzm. Wiadomo jednak, że nie można pominąć roli zdrowego trybu życia i prawidłowego odżywiania, które bronią nas przed wieloma chorobami oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia różnego rodzaju zmian nowotworowych. Oczywiście, przed nowotworem nigdy nie obronimy się w stu procentach. To dlatego, że na wiele czynników nie mamy wpływu. Z drugiej strony, każdego dnia naukowcy przedstawiają nam nowe, ważne dane dotyczące naszego zdrowia. Dziś przedstawiamy jedno z istotniejszych doniesień ze świata nauki: oliwa z oliwek extra virgin może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi aż o dwie trzecie.

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z zagrożeń, jakie niesie nieprawidłowa dieta – wysoka w cukry, tłuszcze nasycone, przetworzone produkty lub owoce i warzywa opryskane pestycydami. Tego typu dieta może być odpowiedzialna za różnorakie bóle, a nawet na dłuższą metę, za pojawienie się zmian nowotworowych. Styl życia i dieta to czynniki, które jesteśmy w stanie kontrolować i o które powinniśmy dbać. Z drugiej strony genetyka, czynniki środowiskowe czy przemiany metaboliczne i wewnątrzkomórkowe prowadzące do zmian nowotworowych to czynniki, nad którymi nie jesteśmy w stanie zapanować. Tak więc w naszych rękach jest to, czy będziemy podążać za radami ekspertów żywieniowych – naprawdę warto.

W hiszpańskim Uniwersytecie Nawarry opublikowano niedawno interesującą pracę, według której oliwa z oliwek extra virgin może chronić nas przed rakiem piersi. Praca ta powstała na podstawie trwającego pięć lat badania na 4282 kobietach, z których połowa stosowała bogatą w oliwę z oliwek extra virgin dietę śródziemnomorską. Reszta odżywiała się tak, jak na co dzień. Wyniki badania są godne uwagi. Grupa kobiet, które codziennie spożywały oliwę z oliwe extra virgin zanotowała 1,1% zapadalności na raka piersi, wśród drugiej grupy procent ten osiągnął wartość 2,9. Prawie trzykrotnie więcej.

Jak donoszą naukowcy – autorzy badania – oliwa z oliwek zawiera składniki przeciwnowotworowe, które zwalczają rozwój złośliwych komórek rakowych. Ponadto zgodnie z badaniem, 5% kalorii pochodzących z oliwy z oliwek pomagają nam zahamować wzrost guza złośliwego aż o 28%. Aby to było możliwe, dzienne spożycie tego produktu, musi wynosić od 15 do 25 mililitrów. Oliwa z oliwek jest produktem naturalnym, bogatym w przeciwutleniacze i witaminy, szczególnie z witaminę E.

Źródło: http://mejorconsalud.com/el-aceite-de-oliva-puede-protegernos-frente-al-cancer-de-mama/

POWRÓT