5 razy tak dla oliwy z oliwek extra virgin

Oliwa z oliwek extra virgin stanowi główne źródło tłuszczów w diecie śródziemnomorskiej. Ten wyjątkowy produkt wytwarzany jest bez udziału wysokich temperatur, nie jest też w żaden sposób modyfikowany chemicznie. Dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości antyoksydacyjne i całe bogactwo witamin. Oliwa z oliwek extra virgin to powód, dla którego osoby stosujące dietę śródziemnomorską cieszą się zdrowiem i długim życiem. Poniżej przedstawiamy pięć najważniejszych argumentów, które niezbicie dowodzą, że oliwa z oliwek to niezastąpiony eliksir zdrowia.

1. Antyoksydacja

Oliwa z oliwek extra virgin jest bogata w jeden z najpotężniejszy znanych naturalnych antyoksydantów jakimi są związki polifenolowe, które – jak wykazano – niszczą przyspieszające starzenie organizmu wolne rodnik, zabijają komórki nowotworowe oraz obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, dzięki czemu znacząco wydłużają nam życie.

2. Oleocanthal

Oleocanthal, to związek polifenoli odpowiadający za charakterystyczny smak, jaki wyczuwamy na podniebieniu, za który tak ceniona jest oliwa z oliwek extra virgin. Jego przeciwzapalne działanie można porównać do sprzedawanych w aptekach środków przeciwbólowych. Oleocanthal hamuje wytwarzanie COX1 i COX2 – enzymów odpowiedzialnych za odczuwanie bólu, występowanie zapaleń i gorączki. Co więcej, związek ten usuwa z mózgu złogi beta-amyloidu, dzięki czemu może uchronić nas przed chorobą Alzheimera. In vitro, wykazano także, że związek ten skutecznie zabija komórki rakowe (tu więcej na ten temat).

3. Mononienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Mononienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy w orzechach, rybach i oleju roślinnym – w szczególności w oliwie z oliwek extra virgin, która aż w 75% składa się z MUFA. Kwasy te zwiększają elastyczność błon komórkowych i w ten sposób chronią nas przed wieloma chorobami. Badania wykazały, że regularne spożywanie tych zdrowych tłuszczów obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, miażdżycy oraz raka okrężnicy.

4. Witamina E

Oliwa z oliwek extra virgin to źródło witaminy E – przeciwutleniacza, który chroni nas przed problemami oczu i skóry, jak również przed cukrzycą, rakiem oraz takimi schorzeniami neurologicznymi jak wspomniana powyżej choroba Alzheimera. Witamina E używana jest w produktach pielęgnacyjnych: kremach do skóry czy mleczkach nawilżających. To dlatego, że zapobiega pojawianiu się zmarszczek, a dodatkowo usprawnia regenerację skóry i doskonale działa na nasze włosy. Z najnowszych badań wynika, że witamina E chroni też płuca przed zanieczyszczeniem powietrza.

5. Witamina K

Kolejną niezbędną dla nas witaminą zawartą w „płynnym złocie” jest witamina K. Organizm człowieka potrzebuje jej do krzepnięcia krwi oraz do lepszego przyswajania wapnia. Odpowiedni poziom witaminy K pozwala zwalczać insulinoodporność, a także niektóre odmiany raka. Łyżka oliwy z oliwek extra virgin zawiera 10% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na tę witaminę.

 Źródło: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/5-reasons-extra-virgin-olive-oil-incredibly-healthy/52075

POWRÓT