Cztery korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Wszyscy wiemy, że oliwa z oliwek stanowi źródło tłuszczów o dużej wartości odżywczej, a także chroni nasz układ krwionośny. Dziś jednak chcielibyśmy przedstawić Wam cztery korzyści płynące ze spożywania oliwy, o których zapewne nie wiedzieliście. Oto powody, które powinny Was zachęcić do włączenia tego tłuszczu roślinnego do swojej diety: • Chroni stawy, zapobiegając degradacji chrząstek stawowych, a także utrzymując odpowiedni poziom lubrycyny, substancji, która nawilża powierzchnie stawów. Oprócz tego, jak dowiedli naukowcy, oliwa pomaga zapobiec rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów (osteoartrozy). • Działa pozytywnie na pamięć i zdolność do uczenia się, ponieważ, jak potwierdzono naukowo, zawarte w oliwie antyoksydanty polifenolowe hamują starzenie się mózgu i neutralizują zachodzący w nim stres oksydacyjny. • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka; zespół badaczy ustalił, że spożywanie oliwy zmniejsza zachorowalność na raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym, co może być zasługą zawartych w niej potężnych antyoksydantów (tu więcej na ten temat). • Jest naturalnym substytutem dla ibuprofenu, ponieważ udowodniono, że oliwa zawiera oleocantal, związek o silnym działaniu przeciwzapalnym. Działa on podobnie jak znany lek, jednak w przeciwieństwie do niego jest pochodzenia naturalnego. Jak możemy zauważyć, oliwa ma nam do zaoferowania o wiele więcej niż przyjemny smak i aromat oraz korzyści dla układu krążenia, ponieważ dowiedziono, że zawarte w niej antyoksydanty polifenolowe mogą mieć korzystne działanie w innych aspektach naszego zdrowia. Miej na uwadze Oliwa, tak jak inne produkty spożywcze, może dostarczyć naszemu organizmowi wiele korzyści. Nie jest ona jednak cudownym eliksirem. Oznacza to, że jeśli będziemy prowadzić niezdrowy tryb życia, nie będzie ona mogła zrobić zbyt wiele, aby pomóc nam w ochronie naszego zdrowia. Dlatego też, jeśli chcemy czerpać z dobroczynnych właściwości tego tłuszczu, powinniśmy połączyć jego spożycie ze zdrowymi nawykami. Źródło: http://www.vitonica.com/alimentos/cuatro-desconocidos-beneficios-del-aceite-de-oliva

POWRÓT