Oliwa z oliwek – tłuszcz jak żaden inny

Oliwa to tłuszcz będący podstawą diety śródziemnomorskiej. O jej zbawiennych właściwościach dla naszego organizmu stanowi jej skład – odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych oraz obecność substancji przeciwutleniających.

Głównym kwasem tłuszczowym zawartym w oliwie jest kwas oleinowy. Jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy. Oliwa zawiera jednak również, choć w mniejszej ilości, kwasy nasycone i wielonienasycone (przy czym na wyróżnienie zasługują kwasy omega-3). W składzie oliwy, zwłaszcza jeśli jest to oliwa extra virgin, możemy znaleźć inne substancje nienależące do frakcji oleistej, takie jak karoteny, sterole, związki fenolowe, etery czy estry.

Poniższa tabela przedstawia zawartość kwasów tłuszczowych w różnych rodzajach tłuszczów:

Nasycone
kwasy tłuszczowe

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe

Oliwa

14%

72%

9,2%

Olej słonecznikowy

9%

20%

62,8%

Masło

48,3%

23,4%

1,9%

Margaryna

14,3%

25,3%

39,3%

(Źródło: Novartis)

Oliwa a zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Spożywanie oliwy dostarcza naszemu organizmowi licznych korzyści. Między innymi:

  1. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia.
  2. Pomaga utrzymać kontrolę nad czynnikami ryzyka takimi jak cukrzyca lub otyłość (tu więcej na ten temat)
  3. W odróżnieniu od tłuszczów o większej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwa przyczynia się do większej odporności lipoprotein na utlenianie (proces utleniania to czynnik prowadzący do rozwoju chorób serca oraz układu krążenia; wywołuje on stan zapalny oraz miażdżycę), dzięki czemu zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych.
  4. Główny składnik oliwy, kwas oleinowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL („złego cholesterolu”), nie naruszając poziomu cholesterolu HDL („dobrego cholesterolu”).

Jeżeli chodzi o stany zapalne, dowiedziono, że kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 łagodzą ich objawy, a także zmniejszają podatność na procesy zapalne dzięki swojemu działaniu immunosupresyjnemu. To działanie może jednak zwiększyć ryzyko zapadania na infekcje. Właściwości przeciwzapalne, choć nie tak silne, przypisywano również kwasom tłuszczowym jednonienasyconym. Z drugiej strony, kwasy te w o wiele mniejszy sposób osłabiają odpowiedź immunologiczną organizmu.

Dodatkowo u osób przyjmujących leki antycholesterolowe zaobserwowano, że spożycie oliwy wpływa pozytywnie na działanie owych leków. Takich właściwości nie mają inne tłuszcze, takie jak olej słonecznikowy.

Podstawowy składnik diety

Zalecane dzienne spożycie oliwy wynosi od 3 do 6 łyżek (zakładając, że jednej łyżce odpowiada 10 ml). W tej ilości zawiera się zarówno oliwa używana do gotowania, jak i wykorzystywana jako dodatek do potraw. Jest ona bowiem bardzo dobrym dodatkiem do sałatek czy tostów. Można nią również z powodzeniem polewać makaron i ryż, zamiast używać do tego celu przetworzonych sosów bogatych w tłuszcze nasycone.

Dobrym pomysłem, aby nadać więcej smaku oliwie, jest zostawienie w niej czosnku, papryki (słodkiej bądź ostrej) lub innego odpowiadającego Twoim upodobaniom składnika na kilka dni. W ten sposób różne smaki się połączą, a oliwa zyska wyjątkowy smak.

Podsumowując, jedzenie zgodnie z dietą śródziemnomorską oraz używanie oliwy jako głównego tłuszczu w naszej diecie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, a także polepszyć ogólne zdrowie naszego organizmu.

Źródło: http://www.fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2558-beneficios-aceite-oliva-frente-otras-grasas.html

POWRÓT