10 zaskakujących korzyści płynących z oliwy

Oliwa extra virgin znajduje bardzo częste zastosowanie w gastronomii ze względu na swój delikatny smak i wielorakie właściwości zdrowotne. Przez wiele lat była ona poddawana badaniom, które wykazały, że przynosi ona wiele dobrego dla naszego zdrowia i urody. Ten rodzaj oliwy zawiera dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych i kwasu oleinowego, którym przypisuje się działanie obniżające ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Oprócz tego w oliwie extra virgin znajdziemy przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, które mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu, zwalczać wolne rodniki, a także zapobiegać przedwczesnemu starzeniu.

Poniżej przedstawiamy Ci 10 istotnych korzyści płynących ze spożywania oliwy extra virgin. Mamy nadzieję, że zachęcą Cię one do aktywniejszego włączenia jej w swoją dietę.

Pomaga stracić na wadze

Oliwa extra virgin może okazać się bardzo pomocna dla osób, które pragną schudnąć. Dzieje się tak, ponieważ zapewnia nam uczucie sytości, a także zawiera zdrowe tłuszcze, które mogą stymulować utratę wagi. Zaleca się jednak spożywać oliwę z umiarem, ponieważ może ona mieć działanie przeczyszczające.

Uśmierza ból

Dzięki zawartości oleocanthalu oliwa ma działanie przeciwzapalne, które może przynosić ulgę w bólach stawów i mięśni. Różne badania wykazały, że osoby spożywające regularnie oliwę uskarżają się na mniej dolegliwości niż osoby, które tego nie robią.

Może zapobiegać degeneracji komórek mózgowych

Jako że oliwa zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, może ona opóźnić bądź uniemożliwić wystąpienie degeneracji komórek mózgowych, która jest powiązana z chorobami takimi jak choroba Alzheimera.

Ma właściwości antynowotworowe

Niedawne badania dowiodły, że wśród osób często spożywających oliwę występuje mniejsza zachorowalność na nowotwory. Fakt ten można powiązać z wysoką zawartością kwasu oleinowego, głównego kwasu tłuszczowego występującego w oliwie. Dodatkowo oliwa zawiera przeciwutleniacze, flawonoidy, polifenole oraz skwalen, których rola w tym względzie również jest kluczowa.

Jest sojusznikiem w walce z cukrzycą

Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym Diabetes Care, każdy rodzaj diety śródziemnomorskiej z udziałem oliwy jest w stanie zmniejszyć zachorowalność na cukrzycę typu II o nawet 50%. Dzieje się tak, ponieważ oliwa zawiera zdrowe tłuszcze, które pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz produkcji insuliny.

Wzmacnia układ odpornościowy

Układ odpornościowy jest bardzo istotny dla naszego zdrowia, ponieważ to on jest odpowiedzialny za reakcje naszego organizmu na wirusy, bakterie i inne drobnoustroje chorobotwórcze. Oliwa jest bogata w przeciwutleniacze i inne podstawowe składniki odżywcze, które mogą pomagać we wzmacnianiu naszego układu odpornościowego.

Obniża ciśnienie krwi

Wystarczą jedynie trzy łyżki oliwy dziennie, aby obniżyć wysoki poziom ciśnienia tętniczego krwi. Jak wykazały różne badania naukowe, zawarte w oliwie tłuszcze mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia, zarówno rozkurczowego, jak i skurczowego.

Pomaga kontrolować poziom cholesterolu

Spożywanie oliwy pomoże Ci uregulować poziom cholesterolu i pozbyć się nadmiaru „złego” cholesterolu w organizmie. Zawarte w niej tłuszcze jednonienasycone podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu i wspomagają usuwanie „złego” cholesterolu, co pozwala zapobiec wystąpieniu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Pomaga na puszące się włosy

Znajdujące się w oliwie tłuszcze i substancje odżywcze mogą być również wykorzystywane w pielęgnacji włosów. Możesz użyć oliwy extra virgin, aby rozprawić się z puszącymi się włosami i uzyskać upragnioną fryzurę. Zapomnij o żelach i innych produktach chemicznych, które szkodzą włosom. Oliwa w naturalny sposób pomoże Ci wygładzić włosy, zregenerować je oraz nadać im wyjątkowy blask.

Naturalnie nawilża skórę

Jedną z najlepszych naturalnych substancji nawilżających skórę jest oliwa. Choć na rynku istnieje wiele kremów nawilżających do codziennego użytku, oliwa to wspaniała alternatywa, która pozwoli Ci głęboko nawilżyć skórę, uczynić ją delikatniejszą, chronić ją przed szkodliwym działaniem słońca, a także uniknąć pojawienia się oznak przedwczesnego starzenia.

Źródło: https://mejorconsalud.com/10-sorprendentes-beneficios-del-aceite-oliva-extra-virgen/

 

 

POWRÓT