Zdrowe życie z oliwą z oliwek na co dzień. Wyniki badania PREDIMED

Według wykonanego w Hiszpanii badania PREDIMED jednym z kluczowych czynników niezawodnego zdrowia jest oliwa z oliwek. O jej zaletach powstała już niejedna praca doktorska: to naturalny przeciwutleniacz, środek obniżający ciśnienie, sojusznik w walce z otyłością, cukrzycą czy złym cholesterolem. Naukowcy ustalili, że już 4 łyżki oliwy z oliwek dziennie mogą uwydatnić w naszym organizmie korzystne działanie tego wyjątkowego daru natury.

Naukowcy oparli swoje ustalenia na badaniu typu PREDIMED, które swą nazwę bierze z hiszpańskich słów „Prevención con Dieta Mediterránea”, co można by przetłumaczyć jako „zapobieganie dietą śródziemnomorską”. Polega ono na ustaleniu wpływu wspomnianej diety na zdrowie człowieka, a w szczególności na jej zastosowaniu w zwalczaniu chorób układu krążenia.

Choroby układu krążenia, inaczej nazywane chorobami układu naczyniowo sercowego stanowią jedną z najbardziej rozpowszechnionych przyczyn śmierci w krajach wysoko rozwiniętych. Obok licznych nowotworów zaliczane są do chorób cywilizacyjnych. Co ciekawe wskaźnik zapadalności nie jest wprost proporcjonalny do stopnia rozwoju danego państwa. Naukowcy podkreślają, że uprzemysłowione kraje basenu Morza Śródziemnego charakteryzują się wyjątkowo niskim wskaźnikiem zachorowalności. W Polsce statystyka jest niepokojąca. Kardiolodzy ostrzegają, że choroby serca każdego roku dotykają ponad 100 tysięcy osób, z czego 60% stanowią mężczyźni (tu więcej na ten temat).

W badaniu PREDIMED udział wzięły tysiące ochotników, którzy przez lata stosowali dietę śródziemnomorską. W ramach przyjętego reżimu żywieniowego spożywali oni codziennie około 40 mililitrów oliwy z oliwek extra virgin, czyli 4 stołowe łyżki. Badanie wykazało, że uczestników eksperymentu charakteryzuje optymalne ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Byli oni też mniej podatni na depresję. Co ciekawe, chociaż przyjmowali oni większą dawkę kaloryczną dziennie w porównaniu z grupą kontrolną – której dieta było uboga w tłuszcze – nie przybierali na wadze. Wręcz przeciwnie, zaobserwowano większą łatwość w traceniu zbędnych kilogramów.

Z tych i wielu innych powodów, o których jeszcze nie raz napiszemy, eksperci polecają regularne spożywanie oliwy z oliwek extra virgin. Cztery łyżki dziennie wystarczą, by zadbać o zdrowie, sylwetkę i dobre samopoczucie.

                                                                                                                                                                           Źródło: http://www.webconsultas.com/dieta-y-nutricion/dieta-equilibrada/aconsejan-tomar-37-gramos-de-aceite-de-oliva-al-dia-12243

POWRÓT