Oliwki kontra rodniki

Oliwki to wyjątkowy dar natury, który zachwyca nie tylko smakiem, lecz również wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Naukowcy tłumaczą je wysoką zawartością związków bioaktywnych w składzie chemicznym tych zielonych i czarnych pereł. Związki te są substancjami chemicznymi spełniającymi wiele funkcji w organizmie człowieka. Zawdzięczamy im na przykład dobre samopoczucie i ochronę przed wieloma szkodliwymi cząsteczkami, między innymi przed wolnymi rodnikami.

Wolne rodniki to cząsteczki odpowiedzialne za degradację DNA, a w konsekwencji traktowane są jako jeden z czynników starzenia się organizmów. Badania naukowe wykazały, że nadmierna ilość wolnych rodników może stwarzać ryzyko wystąpienia licznych chorób, w szczególności identyfikuje się je z chorobami cywilizacyjnymi, jakimi są na przykład rak, choroby układu krwionośnego, miażdżyca, choroby płuc, zapalenia stawów czy choroba Parkinsona czy też Alzheimera.

Jak wskazują badania naukowe, spożycie oliwek zmniejsza ryzyko zaistnienia chorób związanych z wolnymi rodnikami. Dzieje się tak dlatego, że skórka oliwki bogata jest w pigment roślinny i lotne związki organiczne nadające tak oliwkom jak i oliwie z nich pozyskiwanej charakterystyczny zapach i kolor. Ponadto zapewniają one oliwie stabilność tlenową w czasie jej magazynowania.

Wśród wspomnianych pigmentów obecnych na skórce oliwki największe stężenie notują pigmenty fenolowe. Na dalszych miejscach plasują się tokoferole, antocyjany, karotenoidy i chlorofile. Działanie wszystkich z nich jest dla zdrowia korzystne, jako że są one czynnikami chroniącymi przed wieloma chorobami, powstrzymują wzrost komórek rakowych, wykazują działanie przeciwutleniające i wyłapują wolne rodniki. Co więcej, antocyjany odgrywają istotną rolę w zapobieganiu cukrzycy. Jest to możliwe dzięki temu, że kontrolują stężenie lipidów, wydzielanie insuliny czy ochronę naczyń krwionośnych.

Warto też wiedzieć, że miąższ oliwek bogaty jest we włókno roślinne i triglicerydy (nawet do 30% jego masy). Triglicerydy, inaczej nazywane trójglicerydami, zbudowane są z cząsteczki gliceryny i trzech cząstek kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy to podstawowy kwas tłuszczowy nienasycony, a kwas palmitynowy jest głównym kwasem nasyconym, oby dwa spełniają funkcję ochronną przed nadmierną ilością wolnych rodników.

Z tych i wielu innych powodów, o których pisaliśmy w licznych poprzednich artykułach, spożycie oliwy z oliwek jako jednego ze składników zdrowej i zrównoważonej diety, stanowi ochronę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Dzięki temu oliwa z oliwek daje nam szansę na życie wolne od chorób, w tym wielu odmian raka.

Źródło: http://www.salud180.com/nutricion-y-ejercicio/aceitunas-vs-radicales-libres

 

POWRÓT