Naukowcy z Uniwersytetu w Jaen radzą: oliwa z oliwek na fibromialgię

Ponad 2% populacji cierpi na fibromialgię, w Polsce odsetek ten sięga około 4%. Choroba najczęściej objawia się u kobiet, a ryzyko jej wystąpienia wraz z wiekiem rośnie. Fibromialgia charakteryzuje się uogólnionym bólem układu ruchowego. Pacjenci uskarżają się na dolegliwości zlokalizowane w symetrycznie rozmieszczonych na ciele punktach wrażliwych na ucisk, tak zwanych punktach spustowych. Dodatkowymi objawami są uczucie przewlekłego zmęczenia, wrażenie sztywności i sen nie dający odpoczynku (tu więcej na temat fibromialgii).

Badanie, jakie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Jaen, skupiło się na analizie typowego dla tej choroby stresu oksydacyjnego. Na drodze dociekań badacze ustalili, że chorzy cierpiący na fibromialgię powinni włączyć do swojej diety regularną porcję oliwy z oliwek extra virgin, co uzasadniają we wnioskach badania.

O ile do tej pory znane nam były prozdrowotne korzyści regularnego spożywania „płynnego złota”, szczególnie w zakresie układy krążenia czy ogólnego samopoczucia, o tyle najnowsze ustalenia badaczy opublikowane w prestiżowym magazynie Biological Research Nursing, rzucają światło na jeszcze jedną zaletę ukrytą w kroplach najwyższej klasy oliwy.

Siła przeciwutleniaczy

Na podstawie badania, w którym udział wzięło 65 kobiet cierpiących na fibromilagię, zaobserwowano, że u tych uczestniczek eksperymentu, które stosowały dietę zawierającą oliwę z oliwek extra virgin, nie tylko odnotowano redukcję poziomu oksydacji typowego dla tej choroby, szkodliwego dla składników komórkowych, lecz również – co istotne – zauważono znaczne osłabienie objawów tej choroby, przede wszystkim wyraźnie złagodzenie uczucia bólu.

Badanie polegało na podawaniu części kobiet 50 ml oliwy z oliwek extra virgin dziennie. Okazało się, że kobiety, które spożywały regularnie „płynne złoto”, dzięki jego właściwościom antyoksydacyjnym, wykazywały w badaniach znaczną redukcję stresu oksydacyjnego, wskazywały na ustąpienie wielu objawów choroby, lepsze samopoczucie i większy komfort przy poruszaniu się.

„Nie udało nam się jeszcze odkryć wszystkich dobrodziejstw dla zdrowia, jakie zawiera nasze „płynne złoto”, jednak udało nam się wyciągnąć pierwsze bardzo interesujące wnioski i pokazać jak bardzo oliwa z oliwek przewyższa wszystkie pozostałe tłuszcze, w szczególności pochodzenia zwierzęcego” – mówi María José Martínez, badaczka z Jaen, nagrodzona przez Andaluzyjskie Towarzystwo Odżywiania i Dietetyki, które doceniło jej wkład w badania, mogące przyczynić się do znacznej poprawy jakości życia chorych cierpiących na fibromialgię

Źródło: https://www.vitonica.com/enfermedades/el-aceite-de-oliva-virgen-extra-podria-ser-un-alimento-clave-para-pacientes-con-fibromialgia

POWRÓT