
Ponad 2% populacji cierpi na fibromialgię, w Polsce odsetek ten sięga około 4%. Choroba najczęściej objawia się u kobiet, a ryzyko jej wystąpienia wraz z wiekiem rośnie. Fibromialgia charakteryzuje się uogólnionym bólem układu ruchowego. Pacjenci uskarżają się na dolegliwości zlokalizowane w symetrycznie rozmieszczonych na ciele punktach wrażliwych na ucisk, tak zwanych punktach spustowych. Dodatkowymi objawami są uczucie przewlekłego zmęczenia, wrażenie sztywności i sen nie dający odpoczynku (tu więcej na temat fibromialgii).
Badanie, jakie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Jaen, skupiło się na analizie typowego dla tej choroby stresu oksydacyjnego. Na drodze dociekań badacze ustalili, że chorzy cierpiący na fibromialgię powinni włączyć do swojej diety regularną porcję oliwy z oliwek extra virgin, co uzasadniają we wnioskach badania.
O ile do tej pory znane nam były prozdrowotne korzyści regularnego spożywania „płynnego złota”, szczególnie w zakresie układy krążenia czy ogólnego samopoczucia, o tyle najnowsze ustalenia badaczy opublikowane w prestiżowym magazynie Biological Research Nursing, rzucają światło na jeszcze jedną zaletę ukrytą w kroplach najwyższej klasy oliwy.
Siła przeciwutleniaczy
Na podstawie badania, w którym udział wzięło 65 kobiet cierpiących na fibromilagię, zaobserwowano, że u tych uczestniczek eksperymentu, które stosowały dietę zawierającą oliwę z oliwek extra virgin, nie tylko odnotowano redukcję poziomu oksydacji typowego dla tej choroby, szkodliwego dla składników komórkowych, lecz również – co istotne – zauważono znaczne osłabienie objawów tej choroby, przede wszystkim wyraźnie złagodzenie uczucia bólu.
Badanie polegało na podawaniu części kobiet 50 ml oliwy z oliwek extra virgin dziennie. Okazało się, że kobiety, które spożywały regularnie „płynne złoto”, dzięki jego właściwościom antyoksydacyjnym, wykazywały w badaniach znaczną redukcję stresu oksydacyjnego, wskazywały na ustąpienie wielu objawów choroby, lepsze samopoczucie i większy komfort przy poruszaniu się.
„Nie udało nam się jeszcze odkryć wszystkich dobrodziejstw dla zdrowia, jakie zawiera nasze „płynne złoto”, jednak udało nam się wyciągnąć pierwsze bardzo interesujące wnioski i pokazać jak bardzo oliwa z oliwek przewyższa wszystkie pozostałe tłuszcze, w szczególności pochodzenia zwierzęcego” – mówi María José Martínez, badaczka z Jaen, nagrodzona przez Andaluzyjskie Towarzystwo Odżywiania i Dietetyki, które doceniło jej wkład w badania, mogące przyczynić się do znacznej poprawy jakości życia chorych cierpiących na fibromialgię
Ostatnie Komentarze
chce sprobowac czy faktycznie jest taka super
Tak to prawda, że oliwką z oliwek pozbędziesz się złego cholesterolu. Ja swojego czasu właśnie na wysoki cholesterol 1 łyzkę dziennie piłam Ybarę (nie pamietam jakiego koloru, bo jest czerwona, niebieska, zielona). W każdym razie pozbyłam się złego cholesterolu, ale nabyłam w organizmie trójglicerydów. To również niebezpieczny sprawca zawałów i wylewów.